ProMix adviseert u graag!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Plantziekten

Plantziekten zijn een aantasting van meestal vaste planten. Denk aan schimmels, bacteriën, virussen of plagen van kevers, bladluizen of rupsen. Het meeste is te voorkomen door goede voeding te geven waardoor de plant weerstand heeft. Maar toch… als het toeslaat is er werk aan de winkel! Onderstaand geven we u de meest voorkomende ziektes en schimmels weer met adviezen.

Meeldauw

Meeldauw is een witte, pluisachtige schimmel op het blad. Meeldauw is tevens de meest voorkomende ziekte bij planten. U hoeft niet te bestrijden, gebruik hiervoor de Luis en Schimmeloplossing van ProMix. Dit is een bladvoeding die een enorme boost geeft aan het blad zodat de kracht terugkomt en u niet met chemische bestrijding hoeft te behandelen.

Bladluis

Bladluizen en/of schildluizen zijn kleine diertjes die het sap uit de bladeren zuigen. Dit valt gemakkelijk te verhelpen met de Luis en Schimmeloplossing van ProMix.

Spint

Aan de onderzijde van het blad ziet u kleine, rode spinnetjes. Op het blad ziet u meestal witte vlekjes en fijne spinsels. Ook dit is eenvoudig te behandelen met Luis en Schimmeloplossing van ProMix.

Sterroetdauw

Sterroetdauw herkent u aan de bruinzwarte, stervormige op het geel verkleurd blad. Rozen zijn hier bijvoorbeeld erg gevoelig voor. Ook deze kunt u behandelen met de Luis en Schimmeloplossing van ProMix.

Bacterievuur

Bacterievuur is nagenoeg niet te behandelen. U herkent het aan de bruine of zwarte topjes, wat later geelbruin bacterieslijm wordt. De ziekte komt het meest voor op een meidoorn, peer, of cotoneaster. Rigoureus aanpakken door fors terug te snoeien en te voorzien van extra voeding is de best helpende hand.

Verwelkingsziekte

De verwelkingsziekte is een schimmel die jonge uitlopers of twijgen af laat sterven. De oorzaak van verwelkingsziekte is meestal een te droge bodem met daarin te weinig voeding. Bestrijden of tegengaan van verwelkingsziekte is erg lastig. Ook hierbij is de beste optie; terugsnoeien.

Rupsen

Rupsen vreten aan de bladeren en zijn ook heel goed zichtbaar. Rupsen verpoppen zich tot vlinders dus bestrijden is uit de boze! U beschadigd hiermee het milieu heel erg! Wilt u het tegengaan, gebruik dan Aaltjes.

Roest

Roest is te herkennen aan een oranje schimmel op het blad. Dit is redelijk makkelijk te verhelpen met de Luis en Schimmeloplossing van ProMix.

Schurft

Schurft op planten/struiken komt niet vaak voor. U herkent schurft aan de zwarte vlekken op de takken. Dit komt het meest voor op bijvoorbeeld fruitbomen, vuurdoorn of sierappels. Ook schurft is goed te behandelen met de Luis en Schimmeloplossing van ProMix.

Virusziekte

Als u een virusziekte in uw planten krijgt komt dat door het overdragen van luizen of andere insecten. U herkent dit aan gele verkleuringen, vlekken of kringen op het blad. Hier is helaas geen bestrijding tegen mogelijk.

Algemeen:

Zoals u in onze omschrijving van de 7 meest voorkomende ziektes in vaste planten hebt kunnen lezen is de oorzaak meestal te weinig weerstand in de planten. Ziektes komen meestal ook voor bij tuinen die al enige jaren oud zijn. De grond of bodem punt langzaam uit en kan geen optimale voeding meer geven aan de (vaste) planten. Daarom is het van uiterst belang om regelmatig uw tuin te bemesten met een goede, organische voeding zodat u weerstand in uw planten behoudt.

Ook is het snoeien van planten erg belangrijk. Wanneer een plant of struik gesnoeid wordt, komt hier een wond die weer geheeld moet worden door de plant. Dit kost energie voor de plant en daarmee zorgt u dus voor een goede conditie. Ook hiervoor is het van belang dat planten op tijd bemest worden.

TOP